A gázkonvektorok

Gázkonvektorok

A konvektorokat többféleképpen csoportosíthatjuk.

Az égéstermék elvezetése és az égéshez szükséges levegő bevezetése alapján alapvetően két csoportba sorolhatjuk a konvektorokat.

A kéményes konvektorok.

Ezen gázkonvektorok égéstermékének elvezetése a kéménybe történik, az égéshez szükséges levegőt sajnos a lakából nyerik, ezért különösen fontos a helység megfelelő szellőzése. Ez a konstrukció elég veszélyes. Az újabb gázkonvektorokba már a gyártók beépítettek egy biztonsági érzékelőt, amely az égéstermék visszaáramlása esetén lekapcsolja a készüléket. Jó, ha tudjuk, ez az érzékelő beépíthető a régebbi készülékekbe is, így biztonságosabbá tehető az üzemeltetésük. Minden típusnál fontos a rendszeres karbantartás, de a kéményes gázkonvektor karbantartása kiemelten fontos.

A parapetes konvektorok (zárt égésterű).

Ezek a gázkonvektorok a levegőt a szabadból nyerik és a füstelvezetés is oda történik. Ezáltal ezek a konvektorok lényegesen nagyobb biztonságot képviselnek. A legveszélyesebb gáz, a szénmonoxid lakótérbe való jutásának veszélye itt lényegesen kisebb. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezeket a gázkonvektorokat sohasem kell karbantartani. A karbantartás rendszeres elvégeztetése nem csak a biztonság miatt szükséges, hanem tökéletesebb égés, működés kisebb gázszámlával is jár.

ZEUSZ-F8-50-látványkonvektorA gázkonvektorok javítása, cseréje.

Gázszerelő vállalkozásunk vállalja a konvektorok javítását, cseréjét, és természetesen a rendszeres karbantartását is. A konvektor cserével kapcsolatban azonban jó, ha tudjuk, hogy a gázkonvektorok áthelyezése, cseréje általában engedélyköteles.

Ettől az engedély kötelezettségtől csak akkor mentesülünk, ha ugyanaz a típusú gázkonvektor kerül felszerelésre, mint a régi. A gázkészülékek telepítését, cseréjét szabályzó rendeletek gyakran változnak, akár a gázszolgáltatók belső elírásai is. Így mindenképp ajánlatos a csere, az áthelyezés tervezésekor gázszerelő szakember véleményét kérni.

zp8497586rq