A gázkazán

Gázkazán

A lakások, a családi házak fűtését a legnagyobb arányban gázkazánnal üzemeltetik.

A legnépszerűbb megoldás, amikor a lakást saját gázkazánnal fűtik. Ezzel a fűtési megoldással tudjuk a legjobban felügyelni a fűtési költségeket. Az új építésű társasházak esetében egy közös kazánnal látják el a házat, és az üzemeltetési költséget arányosan leosztják. Ebben az esetben is nagyrészt gázkazán üzemelteti a fűtést, készíti a háztartási meleg vizet.

A gázkazán előnyei.

A gázkazán alkalmazásának előnye a tiszta üzemeltetés, a tüzelőanyagot nem kell tárolnunk, és olcsóbban fűtünk vele a gázkonvektorhoz vagy a villanyfűtéshez képest. De ne feledkezzünk meg a fa, illetve széntüzeléssel legnagyobb előnyéről, miszerint kevésbé szennyezzük a környezetünket.
További előny a hagyományos vegyes tüzelésű kazánokkal szemben, hogy kevesebb karbantartást igényel. Igaz, a gázkazán karbantartását, szervízelését csak szakképzett szerelő tudja elvégezni.

Az alkalmazott gázkazánok fajtái.

A nyílt égésterű kazánok.
A legrégebbi gázkazán típus, amely az égéshez szüksége oxigént helység légteréből nyeri, a füstgáz pedig a kéményen távozik. Ezáltal ezeknek a gázkészülékeknek a legveszélyesebb az üzemeltetésük. Ezt a veszélyt a gázkazán rendszeres karbantartásával minimálisra csökkenthetjük.

A zárt égésterű kazánok.
A fenti hiányosságot hamar kiküszöbölték a gázkazán gyártók, a zárt égésterű készülékekkel. Ezek a kazánok az égéshez szükséges oxigént a szabadból nyerik, így csökkentve az esetleges tökéletlen égésből származó veszélyeket. Ma már csak ezeket a gázkészülékeket gyártják.

A kondenzációs gázkazán.
A kondenzációs kazánok üzemelnek a legjobb hatásfokkal. Ezeknek a korszerű technológiáknak a segítségével minimálisra csökkenthető a füstgázzal a szabadba távozó hő mennyisége. Természetesen ezek a modern kazánok felelnek meg a legjobban az alacsony környezetszennyezési elvárásoknak.