A fűtési rendszer tisztítása

Fűtési rendszer tisztítása

A fűtési rendszerek hatékony, energiatakarékos működtetésének alapja, hogy a rendszer vezetékei, fűtőtestei, hőcserélői tiszták, teljesen átjárhatóak legyenek.

De, mitől lesz dugulás egy zárt fűtési rendszerben?

Az egyik szennyezőanyag a fűtésszerelés, a gyártás közben a rendszerbe kerülő különböző fém és egyéb forgácsok, tömítőanyag hulladékok, illetve egyéb a rendszerbe kerülő szennyezőanyagok. Ezzel nem lenne nagy gond, mert a szerelés után egy mosókompresszoros tisztítással le is tudhatjuk.

A rendszerben a fűtőfolyadékból kicsapódó, leülepedő anyagok, már nagyobb és összetettebb szennyeződést okoznak. Igaz, e problémák nagy része is kiszűrhető lenne szakszerű szerelési technológiával, szűrők beépítésével, illetve a fűtőfolyadék megfelelő kezelésével, megfelelő adalékanyagok hozzáadásával.

Az egyik ilyen anyag a vízkő. A vízkő lerakódás beszűkíti a rendszere csöveit és megakadályozza a folyadék szabad áramlását.

A másik szennyeződés az anyagok kémiai egymásra hatásából jön létre. A folyadék és a csövek anyagai (réz, alumínium, vas, ón) egymásra hatásától, korróziójától eliszaposodik a fűtési rendszer. Ez az iszap tömíti el a fűtési rendszerünk csővezetékeit.

Mikor kell a fűtési rendszert tisztítani?

  • A fűtési rendszert át kell mosni a szerelés, a próbaüzem után. Ilyenkor elégséges egy, egyszerű mosókompresszoros mosás.
  • Kazáncsere esetén a vegyszeres fűtéstisztítás az ajánlott. Az új kazánt több gyártónál be sem üzemelik az előzetes tisztítás nélkül. Ha mégis beüzemeljük az új kazánt, az iszapos folyadék tönkreteheti a kazán hőcserélőjét, és erre nem vonatkozik a garancia.
  • A fentieken kívül ajánlatos a fűtési rendszerünket 5-10 évenként tisztíttatni. A padlófűtés esetén 5 évenként szükséges, a hatékony, az energiatakarékos fűtés miatt.

Ne feledjük fűtési rendszer szennyeződése miatt 10-33 %-kal is romolhat a fűtés hatásfoka.