Hasznos tanácsok

Tanácsok gázkészülékek használatához!

- A gázkészülékek karbantartását, vagy cseréjét mindig a fűtési szezonon kívüli időpontra próbálja meg időzíteni.

- Ha gázszerelőt hív, akkor kérje az arcképes gázszerelői igazolvány bemutatását, így egyszerűbb kiszűrni a kontárokat!

- Ön nyilván tudja, hogy a gázkészülékek javítása, cseréje, beüzemelése, gázvezeték létesítése, átalakítása, szerelése, engedélyköteles tevékenység. Azt csak bejegyzett, minősített gázszerelői jogosultsággal rendelkező szakember végezheti!

- A gázkészülékek karbantartása nem elhanyagolható tényező! Minden készülékgyártó a termékéhez adja a használati utasítást ill. gépkönyvet melyben nyomatékosan felhívja a figyelmét a felhasználónak, az éves karbantartásra! - A rendszeresen karbantartott gázkészülékek meghálálják a gondoskodást üzembiztos működéssel, biztonságos üzemeltetéssel, és legalább 15% – 20%-os fogyasztás csökkenéssel.

- Ahol kéményes gázkészüléket üzemeltetnek, ott érdemes jó minőségű, megbízható pl. (honeywell) szénmonoxid riasztó készüléket felszereltetni. Életet menthet!

- Ha gázkészüléke működése során bármilyen rendellenességet észlel, azonnal kapcsolja le, és forduljon szakemberhez.

- A lakása hőmérsékletének 1 C-al történő emelése akár 5-8 %-al emelheti gázfogyasztását.

- Hibabejelentés előtt próbálja meg tisztázni készüléke típusát, a gördülékenyebb ügyintézés érdekében.

- A fűtésrendszereknélsokszor előforduló hiba, a helyenként hideg radiátorok, a nem megfelelő hőátadás a vezetékekben, hőcserélőkben, a padlófűtéseknél a hideg felületek, mind a lerakodásokra, fűtési törmelékre, rendszeriszapra utalnak, nagymértékben gátolják a keringést, és a megfelelő hőátadást. A lerakodások, a ledugult rendszerek a 15-25% többlet energiafelhasználást jelentenek, az üzemeltető számára! Megoldás a problémára, a vegyszeres gépi fűtésrendszer tisztítása!

- Nem árt gondoskodni tartalékfűtésről, hogy esetleges üzemzavar, vagy közüzemi szünet miatt ne hűljön ki lakása.

- A programozható szoba termosztát alkalmazásával energiát takaríthat meg, mert pontosan az igényeihez igazíthatja a gázkazán működését.